The Queer Gaze

2023 presenterade Oceanen sin allra första litterära programserie, The Queer Gaze. Till ett antal tillfällen bjuder vi in queera poeter och författare att utifrån ett tema kurera en kväll på Oceanens scen. Begreppet “The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även “The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. I Oceanens litterära program “The Queer Gaze”, spinner vi vidare på den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att upplåta vår scen som en plats där queera skribenter och arrangörer får utrymme att kurera innehållet för en kväll. Precis som med många andra konstformer och uttryck så berättas historier och samtal bäst av de som faktiskt har upplevt dem själva.

Under våren 2023 har poeter och författare så som Nino Mick, Judith Kiros och Leif Holmstrand intagit Oceanens scen. Premiärvällen kurerades av Nino Mick som tillsammans med musikern Alba Omega bjöd in publiken in till ett scenexperiment där publikens egna texter fick möta musiken i en tvärkonstnärlig kollision. Andra tillfället presenterades av Judith Kiros med temat ’Sapfiska Fragment’. Under tredje tillfället bjöd Leif Holmstrand in publiken till performance och text på temat ’Övergångar’.

Höstens program inleds av Khaled Alesmael, en syrisk-svensk författare och journalist som har belönats med flera priser. Den 21 september besöker han oss för att kuratera en kväll med filmvisning och samtal om sitt författarskap tillsammans med journalisten Sofia Sidén. Den 19 oktober kommer författarna Ida Linde och Kristofer Folkhammar för att utforska mänsklighetens väsen och svara på frågor. 24 november kommer översättaren Ylva Emel Karlsson att fira trettioårsjubileet av ”Stone Butch Blues” med läsningar och diskussion om översättning som queer praktik.

Poeten Hanna Rajs avslutar höstprogrammet den 15 december med Historians will call them close friends; en utforskning av queer vänskap. Programmet utmanar det traditionella heteronormativa narrativet där intimitet oftast reserveras för romantisk kärlek. Sveriges läsambassadör Nioosha Shams inleder vårens program den 14 februari med Historians will call them lovers, som fortsätter ifrågasättandet av uppdelningen mellan kärlek och vänskap. 

The Queer Gaze har möjliggjorts med hjälp av stöd från Statens Kulturråd, ABF och Ideell Kulturallians. Vårens program har genomförts i samarbete med SAQMI, Swedish Archive for Queer Moving Images och QRAB, Queerrörelsens arkiv och bibliotek. Höstens evenemang arrangeras i samarbete med bland annat Kvinnofolkhögskolan i Göteborg där elever från skrivarkursen Your Silence Will Not Protect You bjuds in att läsa sina texter på Oceanens scen.

Varmt välkomna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen