Om The Queer Gaze

2023 presenterade kulturhuset Oceanen sin allra första litterära programserie, The Queer Gaze, som nyligen mottog Nöjesguidens Göteborgspris i kategorin Årets klubb. Till ett antal tillfällen bjöd vi in queera poeter och författare att utifrån ett tema kuratera en kväll på Oceanens scen. Begreppet “The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även “The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. Med programserien The Queer Gaze spinner Oceanen vidare på termerna med den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att låta författarna agera subjekt och därmed berätta sina historier själva. 


Programsläpp Våren 2024

Under 2024 fortsätter vi programserien med inbjudna kuratorer från hela Norden. 

Året inleds på alla hjärtans dag med en kväll kuraterad av Sveriges läsambassadör Nioosha Shams som är aktuell med diktsamlingen Teshne på Nirstedt/förlag. I mars vävs litteraturens, filmens och dansens förutsättningar samman på Oceanens scen med en kväll kuraterad av författaren och koreografen Sandy Ceesay, i april öppnar poeterna Mona Monasar och Frej Haar upp det queera arkivet och våren avslutas i maj med en kväll i solidaritet med Palestina, kuraterad av BAM (Burcu Sahin, Athena Farrokhzad, Merima Dizdarević).

Nedan följer information om samtliga kvällar. Välkommen till Oceanen!


14/2: The Queer Gaze curated by: Nioosha Shams

Historians will call them lovers

Mer info om kvällen här.


21/3: The Queer Gaze curated by: Sandy Harry Ceesay

Physical practice as resistance

Mer info om kvällen här.



19/4: The Queer Gaze curated by: Mona Monasar och Frej Haar

Jag vill återskapa det som kanske fanns, gräva ut våra existenser

På grund av saknaden återgår vi till arkiven. För att finna en familj, ett släktskap. För att påminna oss om att vi själva är påtagliga även när våra historiska konturer verkar (grumliga). En act of care and (be)longing. Vissa skulle säga att ”problematiken är i det queera arvets/platsernas flytande flyktighet, deras immaterialitet; platserna försvinner. Stoffet finns inte kvar.” Jag vet bara inte om jag vill hålla med. I vårt ihågkommande finns de, för vi minns. 

Under kvällen kommer Mona Monasar och Frej Haar tillsammans utforska vad arkiven och minnena innebär för en queer skapande praktik. Tillsammans med er upprättar vi ett arkiv av alla våra sena utekvällar, första kyssar, hjärtekross, tomma snusdosor och egentligen vad fan som helst du lämnat ditt lilla homosexuella, transexuella, bisexuella, älskade avtryck på.

Mona Monasar är en poet och skribent som genom skrivandet försöker utforska tomrummen saknaden skapar. 

Frej Haar är en poet, skribent och hoarder som har svårt att släppa taget. Hen besöker gravar, samlar, redigerar wikipedia, samlar mer, skriver brev om det och försöker bara göra något med all den längtan och saknad som upptar väldigt mycket av hens tid.



24/5: The Queer Gaze curated by: Burcu Sahin, Athena Farrokhzad och Merima Dizdarević

The Queer Gaza – en kväll i solidaritet med Palestina

Den 24 maj kommer poesikollektivet BAM, bestående av poeterna Burcu Sahin, Athena Farrokhzad och Merima Dizdarević, till Oceanen för ett program i solidaritet med Gaza, med fokus på queer litteratur och aktivism. Kvällens hedersgäster är de palestinska författarna Somaya El Sousi och Wesam Almadani från Gaza, båda tidigare fristadsförfattare i Norge. 

BAM består av poeterna Burcu Sahin, Athena Farrokhzad och Merima Dizdarević som tillsammans har skrivit bland annat Ööööverenskommelse för Sverige; ett poetiskt svar på Tidöavtalet och dikten Vila i strid. Burcu Sahin gjorde uppmärksammad debut med Broderier för vilken hon mottog Katapultpriset, Athena Farrokhzad är en av Sveriges mest omtalade och hyllade poeter, Merima Dizdarević jobbar tvärkonstnärligt och debuterade 2022 med långt från ögat långt från hjärtat som även den nominerades till Katapultpriset. 

Somaya El Sousi flydde från Gaza 2019 och var under några år fristadsförfattare i norska Horten. Idag bor hon i Norge och arbetar på ett bibliotekscafé. Hon debuterade 1998 och har sedan dess gett ut fem diktsamlingar. I vår utkommer hennes diktsamling En flöjt av mörker översatt till svenska av Hanna Hallgren, Jenny Tunedal och Anna Jansson på Ellerströms förlag.

Wesam Almadani är författare och aktivist, bosatt i Norge. Almadani har givit ut romanen Kroppens schizofreni, samt flera dikt- och novellsamlingar. Verken har översatts till engelska, norska, svenska, hebreiska och italienska. 


Höst 2023

Höstens program inleddes av Khaled Alesmael, en syrisk-svensk författare och journalist som har belönats med flera priser. Den 21 september besökte han oss för att kuratera en kväll med filmvisning och samtal om sitt författarskap tillsammans med journalisten Sofia Sidén. Den 19 oktober kom författarna Ida Linde och Kristofer Folkhammar för att utforska mänsklighetens väsen och svara på publikens frågor. 24 november kom översättaren Ylva Emel Karlsson för att fira trettioårsjubileet av ”Stone Butch Blues” med läsningar och samtal om översättning som queer praktik. 

Poeten Hanna Rajs avslutade höstprogrammet den 15 december med Historians will call them close friends; en utforskning av queer vänskap. Programmet utmanade det traditionella heteronormativa narrativet där intimitet oftast reserveras för romantisk kärlek.


Vår 2023

Under våren 2023 intog poeter och författare såsom Nino Mick, Judith Kiros och Leif Holmstrand Oceanens scen. Premiärkvällen kuraterades av Nino Mick som tillsammans med musikern Alba Omega bjöd in publiken till ett scenexperiment där publikens egna texter fick möta musiken i en tvärkonstnärlig kollision. Andra tillfället presenterades av Judith Kiros med temat ’Sapfiska Fragment’. Under tredje tillfället bjöd Leif Holmstrand in publiken till performance, musik och läsningar på temat ’Övergångar’. 


Tack till:

The Queer Gaze har möjliggjorts med hjälp av stöd från Statens Kulturråd, ABF och Ideell Kulturallians. Programmet 2023 genomfördes i samarbete med SAQMI, Swedish Archive for Queer Moving Images och QRAB, Queerrörelsens arkiv och bibliotek. 2024’s evenemang arrangeras i samarbete med bland annat Kvinnofolkhögskolan i Göteborg där elever från skrivarkursen Your Silence Will Not Protect You bjuds in att läsa sina texter på Oceanens scen.

Varmt välkomna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen