• Onsdag 14 Februari - 2024
  • 20 år
  • Fri entré
  • Facebook
Evenemang

The Queer Gaze curated by: Nioosha Shams

Läs mer om Oceanens litterära programserie "The Queer Gaze" här

2024 fortsätter programserien The Queer Gaze med inbjudna kuratorer från hela Norden. Året inleds på alla hjärtans dag med en kväll i den queera kärlekens anda kuraterad av Sveriges läsambassadör Nioosha Shams. 

Välkommen på en kväll där vi frågar oss var gränsen går mellan platonisk och romantisk kärlek. Varför det är så vanligt bland queers att bli ihop med sina kompisar eller kompis med sina älskare? Vad gör man av smärtan av olycklig kärlek och hur man ska lära sig läsa främlingars signaler när man är ny i queera sammanhang?

Det bjuds på läsningar av elever från skrivarkursen Your Silence Will Not Protect You och livemusik av Sebastian Ljung. Därefter blir det ett utforskande samtal om den queera kärlekens gränsöverskridande mellan Nioosha Shams och Josephine Frans, sexualpolitisk journalist och obotligt nyfiken berättare som drömmer om att skapa och utforska fritt. 

Kvällen avslutas med queer speed dating av Layers of Creativity och pub för de blyga eller cuffade som ändå vill mingla. Ta en paus från swipeandet och få chansen att träffa några du kan likea irl! Kom med ett öppet sinne, kanske går du hem med chans till kärlek, ett situationship, vänskap eller booty-calls. Finner du din person eller flera? Det återstår att se... Skicka in anonyma frågor som du vill att vi ska ställa till era potentiella dejter: Maila till hello@layersofcreativity.se med ämnesrad: "Fråga – Queer Speeddating"

Hint! Upplägget för speeddatingen innehåller:

❤️ Mingelbingo (vinnaren får garanterad/kostnadsfri entré till valfri LOC-SESSION för dig +1)

❤️ 4-hörn och speeddating

❤️ Kvällen avslutas med musik

 

Jospehine Frans är en sexualpolitisk skribent och journalist som utforskar och intresseras av människans beteenden och natur, samhälle och kultur. Hennes starka vilja att komma nära människors inre gör att hon inte räds för att ställa känsliga frågor, för att genom sitt arbete kunna visa att vi inte är så olika eller ensamma trots allt. Josephines dikter, som sällan får se dagens ljus, handlar allt för ofta om alla människor hon mött som berört hennes hjärta, och många gånger krossat det.

Sebastian Ljung är en musiker och låtskrivare från Stockholm som idag är bosatt i Göteborg. Han är utbildad på Biskops-Arnös låtskrivarutbildning och släppte 2021 sin första EP "1" under artistnamnet Ljungen. Texten är framträdande i hans låtar och han jobbar också med att tonsätta dikter och andra texter, bland annat är låten Fyll mina sprickor med guld en tonsättning av fragment ur Yolanda Bohms diktsamling Ikon. Hans låtar finns på Soundcloud, Spotify och i arkivet Rosa Brus. 

Nioosha Shams är poet, författare och skribent på Aftonbladet Kultur. Hon är utbildad vid Biskops-Arnös författarskola. 2020 debuterade hon med ungdomsromanen Om det regnar i Ahvaz på Bonnier Carlsen och i början av 2024 kommer diktsamlingen Teshne på Nirstedt/litteratur. Shams är sedan 2022 Sveriges läsambassadör där hon har fokus på ungdomslitteratur, flerspråkighet och modersmål.

Your Silence Will Not Protect You är en skrivarkurs som fokuserar på skönlitterärt skrivande och utgår från skrivande som ett sätt att vara i dialog med varandra, världen och oss själva. Kursen lånar sitt namn från författaren och aktivisten Audre Lordes tal The Transformation of Silence into Language and Action.

Layers of Creativity är en plattform som lyfter kvinnor, ickebinära & BIPOC kreatörer via event, workshops och kreativ databas.

 

The Queer Gaze arrangeras med stöd från Kulturrådet, Ideell Kulturallians, Svenska Akademien och ABF-Göteborg.

Samtal och speeddating hålls på svenska.

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss.  Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen