KULTURHUSET

Om Kulturhuset Oceanen

Kulturhuset Oceanen har sedan 1995 varit hyresvärd för ett sextiotal kulturproducerande hyresgäster med ett stort kulturellt värde för staden Göteborg. Huset ägs av en ideell förening och förvaltas av dess styrelse.

”Ett kreativt centrum på Stigbergstorget – på andra sidan gatan från skivbutiken Bengans. En plats som ger utrymme för kulturyttringar av alla dess slag och en av stans bästa konsertlokaler för mindre akter. Här kommer du kunna uppleva morgondagens stora stjärnor i en lokal som osar samtid och nu.”- Way Out West, 2019

Scenverksamhet

Som föreningsdrivet kulturhus har Oceanen en kreativ position som genererat i en professionell kulturscen med ett genrebrett program av hög konstnärlig kvalitet. Kulturhuset Oceanen har under 2014 – 2017 gjort en stor satsning på att utveckla scenverksamheten med en ökad internationell närvaro och befäster därigenom sin position som en alternativ och oberoende musikscen i Göteborg och Sverige. En del av scenverksamheten verkar för en internationalisering av Göteborgs kulturliv genom internationella och interkulturella projekt. En del är för att lyfta fram lokala och nationella artister och grupper av olika genrer.

Oceanen arbetar med innovativa sceniska koncept för överbryggning av sociala och kulturella avstånd, ungas eget skapande och jämställdhet. Varje år presenteras cirka 100 publika kulturarrangemang på Oceanens scen, där ungefär hälften är samarbeten med andra kulturaktörer. Oceanen arbetar kontinuerligt med organisationen internt för att kunna bibehålla och vidareutveckla en högkvalitativ scenverksamhet.

Barnens Ocean

Barnens Ocean är Kulturhuset Oceanens nya satsning på program för den yngre publiken och dess föräldrar. Genom olika samarbeten och ett varierat utbud av genres och tilltal vill vi vara en plats där stadens alla barn kan mötas, uppleva och utforska konst- och kultur i olika former.

Med Barnens Ocean vill vi nå och inspirera barnpublik från olika delar av staden, såväl de som känner till oss sedan tidigare som de som ännu inte satt Oceanen på sin karta. Genom intressanta programpunkter möts publik från olika håll, nyfikenhet och frön till nya bekantskaper ges plats att växa.

Kulturhuset Oceanens verksamhet är stöttad av Göteborgs Stad, Kulturrådet, ABF, Nordisk Kulturfond, Västra Götalandsregionen samt enskilda projektstöd.

Tillgänglighet

Det finns möjlighet att tag sig till scenlokalen med rullstol via baksidan av Kulturhuset, inne i scenlokalen finns handikappanpassad WC. Vid frågor gällande tillgänglighet, ta kontakt med oss.

Dansskolan

Dansen har alltid haft en given plats på Oceanen och bidragit starkt både till grundandet av kulturhuset och den speciella atmosfären i huset. På våningen ovanför Oceanens scen och restaurang huserar danskolan och artistkooperativet World Dance Company med ett brett internationellt utbud av danskurser, artister och arrangemang. Dag och kväll veckan runt nöts golven med danser som flamenco, tango, bollywood, hiphop, odissi, vogue, tribal bellydance och olika orientaliska danser. Kolla också in stans bredaste urval av barndans.

Läs mer om oss här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen