12 februari 2024

Kulturhuset Oceanen

Prisade The Queer Gaze släpper vårens program!

2023 presenterade Oceanen sin allra första litterära programserie, The Queer Gaze, som nyligen mottog Nöjesguidens Göteborgspris i kategorin Årets klubb. Under 2024 fortsätter vi programserien med inbjudna kuratorer från hela Norden. 

Året inleds på alla hjärtans dag med en kväll tillsammans med Sveriges läsambassadör Nioosha Shams som är aktuell med diktsamlingen Teshne. I mars vävs litteraturens, filmens och dansens förutsättningar samman på Oceanens scen med en kväll kuraterad av författaren och koreografen Sandy Ceesay, i april öppnar poeterna Mona Monasar och Frej Haar upp det queera arkivet och våren avslutas i maj med en kväll i solidaritet med Palestina, kuraterad av BAM (Burcu Sahin, Athena Farrokhzad, Merima Dizdarević)

“Att erbjuda ett queert rum som är synligt och aktuellt är viktigt inte bara för HBTQI-personer i Göteborg utan också för Sveriges litteraturscen i stort. Vi på Oceanen väljer att använda queer som ett politiskt begrepp och ett ifrågasättande. Under 2023 gjorde det att frågor kunde ställas och diskussioner kunde formas kring ämnen som exempelvis översättning som queer praktik och vilken litteratur, kärlek, eller kropp som är queer och inte. Under kommande år hoppas vi att mångfalden bland våra kuratorer kan möjliggöra att ytterligare frågor kring vad queerhet kan vara, kan formuleras och besvaras.” – Mimounah Ljung, projektledare

THE QUEER GAZE CURATED BY – PROGRAM VÅREN 2024

14/2: Nioosha ShamsHistorians will call them lovers

Medverkande: Josephine Frans, Sebastian Ljung, Layers of Creativity, RAKI’S och Nioosha Shams

21/3: Sandy Harry Ceesay – Physical practice as resistance

Medverkande: Mona Namér, Lizette Romero Niknami och Sandy Harry Ceesay

19/4: Mona Monasar & Frej HaarJag vill återskapa det som kanske fanns, gräva ut våra existenser

Medverkande: Mona Monasar och Frej Haar

24/5: Burcu Sahin, Athena Farrokhzad och Merima DizdarevićThe Queer Gaza – en kväll i solidaritet med Palestina

Medverkande: Somaya El Sousi, Wesam Almadani, Burcu Sahin, Athena Farrokhzad och Merima Dizdarević


Mer information om de specifika kvällarna samt medverkande går att hitta på www.oceanen.com/the-queer-gaze.


PRESSKONTAKT

Vid frågor eller intervjuförfrågningar är ni välkomna att kontakta:

Mia Herman

0762-41 93 96

mia@oceanen.com

OM THE QUEER GAZE

Till ett antal tillfällen har vi bjudit  in queera poeter och författare att utifrån ett tema kuratera en kväll på Oceanens scen. Begreppet “The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även “The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. Med programserien The Queer Gaze spinner Oceanen vidare på termerna med den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att låta författarna agera subjekt och därmed berätta sina historier själva.

OM OCEANEN

Sedan 1997 har kulturhuset Oceanen inhyst musiker, konstnärer, författare, dans- och teaterföreningar i det tidigare Oceanografiska institutet vid Stigbergstorget. Bland dessa kan man hitta Clandestino Institut, Daniel Lemma och dansskolan World Dance Company. Oceanens scen presenterar spännande och aktuella publika arrangemang året runt och föreningen utgör idag ett viktigt nav inom Göteborgs fria kulturliv. På markplan ligger Oceanens kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen