The Queer Gaze är tillbaka!

Under 2025 fortsätter The Queer Gaze att ta plats med queera litterära röster såsom Eli Levén, Hanna Johansson, Felicia Mulinari, Burcu Sahin, Priya Bains, Jude Dibia och Nioosha Shams.

THE QUEER GAZE är Kulturhuset Oceanens litterära programserie sedan 2023. Begreppet ”The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även ”The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. Med programserien The Queer Gaze spinner Oceanen vidare på termerna med den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att låta författarna agera subjekt och därmed berätta sina historier själva.

Vi tjuvstartade 2025 på alla hjärtans dag med en lustfylld kväll kuraterad av Sanna Samuelsson. Hon uppmuntrade ofiltrerat skrivande och bjöd Aya Kanbar, João Florêncio och Sara Hallström att läsa njutbara texter och modererade ett samtal mellan Hanna Johansson och Nino Mick om sexets vara eller icke vara i litteraturen. 

I maj är vi tillbaka igen och vårens första kväll kurateras av Eli Levén!

23/5 – The Queer Gaze curated by: Eli Levén

Jaget och världen

Kvällen inleds med läsningar av deltagare från Kvinnofolkhögskolans skrivkurs Your Silence Will Not Protect You. 

Den 23 maj möts författarna Hanna Hallgren och Alvina Chamberland i ett samtal med Eli Levén om att skriva det erotiska, det andliga och det litterära. Om identitetsskapande störtningar ut i världen, hur språket bär jaget genom ensamhet, begär och tro och blir dess mest kapriciösa, trogna kärlek. Om att slå ut utrymme i språket åt sig. Om queer andlighet och i allra högsta grad levande döda litterära förälskelser. ”Det finns ingen magi, nåd finns, möjligtvis, växlande, och hantverk, och det kan vi prata om.” skriver Hanna Hallgren i Hallelujaflickorna. 

Eli Levén är skönlitterär författare som också skriver essäer och filmmanus. Hans roman “Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats” (2010) filmatiserades som “Nånting måste gå sönder” (2014).“Hur jag skulle vilja försvinna” (2020), om begär, könsidentitet och självutplåning.

11/6 – The Queer Gaze curated by: Hanna Johansson

Gay wrongs

Sista kvällen innan sommaren har vi bjudit in Hanna Johansson att kuratera. Kvällen blir ljus och lång medan vi hyllar Gay wrongs!

För lezbehonest, gay rights i all ära, men när samhället i snabb takt omdanas för att bli allt mer auktoritärt ska vi komma ihåg att queera personer alltid utgjort ett grus i maskineriet. Därför vill vi hälsa er välkomna till en kväll tillägnad gay wrongs – våra queera skurkar, våra pinsammaste tabun, våra gapigaste protester.

Hanna Johansson är kritiker och författare till två romaner, ”Antiken” (2020) och ”Body double” (2025), en lesbisk thriller.

11/9 – The Queer Gaze curated by: Felicia Mulinari

FÖRBANNELSEN

Än är kvällarna ljusa och varma. Förhoppningarna och tron om en annan framtid hägrar fortfarande.

Felicia Mulinari bjuder in till en kväll i förbannelsens tecken och lovar en ceremoni fylld av sorg, vrede och vanmakt. Ur maktlöshet och desperation föds tanken om rättvisa och hämnd. Tillsammans genom språket och fantasin, ger vi förtryckarna vad de förtjänar. 

Felicia Mulinari är poet och dramatiker som debuterade med diktsamlingen “Det som inte kan utplånas” (2019). Hennes senaste roman “Ackumulation av ursprung” kom ut tidigare i år.

17/10 – The Queer Gaze curated by: Burcu Sahin & Priya Bains

TID

Burcu Sahin är poet som skrivit diktsamlingarna “Broderier” (2018) och “Barnsäng” (2022), om moderskap, arbete och kroppens minnen. 

Priya Bains är poet och debuterade med diktsamlingen ”Med restene av mine hender” (2021), om arv, migration och språkets sprickor.

14/11 – The Queer Gaze curated by: Jude Dibia

Jude Dibia är författare och har skrivit “Walking with Shadows” (2005), “Unbridled” (2007) och “Blackbird” (2011). I sina böcker skriver han om kön, klass och queera liv i Nigeria.

5/12 – The Queer Gaze curated by: Nioosha Shams

Komma ur, binda om

En kväll om queera urspårningar, urkroppar och ursinne. Vi leker med språk, begär och kropp i ett försök att ta oss ut ur de berättelser som inte bär oss, och binda om det som behöver vårdas och skapas på nytt. Vad är det vi som kommer ur? En garderob, ett snävt narrativ, en kropp? Och vad vill vi binda om, med nya ord, andra rörelser, queera blickar? Genom samtal och poesi skapar vi ett rum där vi får utforska och bara vara de vi är – urläckra queers. 

Nioosha Shams är författare och poet som tidigare skrivit “Om det regnar i Ahvaz” (2020) och “Teshne” (2024). Hennes nya poesibok “Ur” om fördärv, gemenskap och världens sönderfall, kommer i juli.

Tack till:

The Queer Gaze möjliggörs under 2025 med stöd från Statens Kulturråd, Svenska akademien och Göteborgs stad.

Tillbaka till toppen