• Fredag 02 Februari - 2024
  • 20 år
  • 200 kr
  • 150 kr
  • Facebook
Evenemang

Tootard + DJ Mamdouh

Tootard

Rami och Hasan Nakhleh växte upp i Golanhöjderna. Som många andra i det av Israel ockuperade området levde de länge utan pass, istället använde bröderna ett dokument som kallas Laissez passer för att resa. Laissez Passer är också namnet på ett album de släppte 2017, influerat av såväl ökenblues som reggae. 

Sedan dess har de flyttat fokus i sin musik, tillbaka till 80-talets elektroniska disco från Libanon och Egypten. Hasan Nakhleh drömde sig nostalgiskt tillbaka till den PSR-62 som funnits i hans barndomshem – en enkel keyboard med orientalisk skala. Han spårade upp ett begagnat exemplar av instrumentet, och det blev starten på albumet Migrant Birds, som följts upp av ett par minst lika dansanta singlar under det senast året. Det är smooth, glittrigt och fyllt av trånande svårmod. 

De spelar förförisk discofunk med mikrotonala synthslingor, ibland som en levantinsk släkting till Daft Punks Random Access Memories. Men Tootards viktigaste influenser kommer från den egyptiske gitarristen Omar Khorshid, som jämte keyboardister som Ihsan Al-Munzer introducerade västerländsk disco och funk till det klassiska arabiska tonspråket. 

Som titeln Migrant Birds antyder är frihet ett återkommande tema: Drömmen om att röra sig fritt över fysiska gränser och murar, men också över de osynliga barriärer som begränsar hur man kan leva och vem man får älska.

DJ Mamdouh

Sedan Mamdouh Elmchad kom till Göteborg från Beirut 2017 har han etablerat sig i sin hemstad som multimediakonstnär och DJ. I sin konstnärliga praktik använder han medier som fotografi, performancekonst, video, installationer och objekt, ofta som medel för att utforska olika sätt att släppa kontrollen utifrån olika identitetsperspektiv. Som DJ och klubbarrangör har DJ Mamdouh gjort avtryck genom att skapa Not Your Habibi, en säker plats och scen för kreativa uttryck av queera konstnärer från Sydvästasien och Nordafrika, och med Infra Artist Collective, en DIY-orienterad kreativ plats för samtida konst.

________
Tillgänglighet
Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss. Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen