• Onsdag 15 Mars - 2023
  • 20 år
Evenemang

Litteratursamtal: Den siste poeten – Paul Celans tidiga diktning

Mikael van Reis har ägnat en stor del av sitt liv till att läsa Paul Celan och skriva om honom. Studierna mynnade 2015 ut i ”Den siste poeten. En essä om Paul Celans aska” (Daidalos) som är den största och mest genomarbetade boken om Celans författarskap som publicerats på svenska.

Mikael van Reis och Björn Sandmark kommer att samtala om Celans liv och diktning och tyngdpunkten kommer att ligga på de två diktsamlingarna ”Språkgaller” och ”Ingenmansrosen”, som båda i Tyskland brukar lyftas fram som de mest banbrytande i Celans författarskap.

Mikael van Reis är författare och kritiker och arbetade i många år på GP:s kulturredaktion, en lång tid som kulturchef.

Björn Sandmark är författare och översättare, numera teaterchef för Göteborgs Stadsteater.

Paul Celan (Paul Antschel) (1920-1970) betraktas som en av de främsta poeterna inom det tyska språkområdet under 1900-talets andra halva. Han föddes i dåvarande Cernowitz, som låg i Rumänien, men som fram till Första världskriget tillhörde Habsburgska riket. Hans familj var judisk, vilket förde med sig att man deporterades till koncentrationsläger i Transnistrien under Andra världskriget. Båda föräldrarna dog, men Paul tog sig tillbaka och levde under jorden i Cernowitz under resten av kriget. Därefter flyttade han till Bukarest ett par år, men när Sovjet tog över kontrollen av Rumänien flydde han till fots till Österrike och träffade bland andra poeten Ingeborg Bachmann, som han höll kontakten med resten av livet. Från Wien reste han till Paris och träffade sin blivande hustru Giselle Celan-Lestrange, som var konstnär. Han debuterade som poet 1952 med samlingen ”Vallmo och minne”. De kommande tre böckerna; ”Från tröskel till tröskel”, ”Språkgaller” och ”Ingenmansrosen” har översatts av Mikael van Reis och Björn Sandmark tillsammans med poeten Eva Ström och de kom ut till hans hundraårsdag 2020. (Bokförlaget Faethon)

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss. 

Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen.

Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen