• Torsdag 14 December - 2023
  • 20 år
  • 250
  • 180
  • Facebook
Evenemang

Dawit Yifru [ET] + Daniel Lemma (DJ set)

Oceanen x Clandestino Festival presenterar:

Dawit Yifru [ET]

I femtio år har Dawit Yifru spelat en central roll i Etiopiens musikliv. Som virtuos keyboardist med bland andra Hailu Mergia och Mulatu Astatke, och som kompositör och arrangör i många olika konstellationer. Först med Dahlak, som var ett av de hetaste banden på Addis Abebas hotellscener under 70-talet. Det var en tid med våld och massflykt, vilket bidrog Dahlaks splittring 1979.

Istället bildade Dawit Yifru supergruppen Roha. Bandet kan höras på inte mindre än 250 album, där de backar upp ikoniska sångare som Aster Aweke, Mahmoud Ahmed, Tilahun Gessesse och många andra. Med ständigt nya hits kom Roha att omforma det etiopiska soundet inte minst genom skapandet av genren chickchica, där pop mötte traditionella dansrytmer.

Samtidigt stod Roha för en stor del av den expansiva kassettmarknaden, med upplagor på uppåt 100.000 exemplar. Det mesta spelades in i gruppens egen studio, live i mono på en och samma kanal – en metod som ställde enorma krav på musikernas skicklighet. Roha turnerade också internationellt och fortsatte en bit in på 90-talet innan de gick skilda vägar.

Sedan dess har Dawit Yifru arbetat både under sitt eget namn och med en ny grupp, Four Star. 

På ett nysläppt album som heter kort och gott Dawit Yifru finns ett urval från hans 70-talsrepertoar samlat. Orgeltoner, saxofonstämmor och violin hörs i en förtrollande vacker mix av chickchika, rumba och vals som ger en bild av en innovativ kompositör och musiker på rätt plats vid rätt tid.

På Oceanens scen har Dawit Yifru sällskap av ett stort liveband inklusive brassektion.

Daniel Lemma

Kvällen till ära har vi bjudit in ingen mindre än Daniel Lemma som gäst-dj och kurator. Efter en rad hyllade album i olika genrer sedan Morning Train (2001) har han kommit hem från många resor i Etiopien där han haft en releasefest för sitt nya album Addis (Dextra 2023). I ett genuint genrebrett samarbete med några av stans främsta jazzmusiker och traditionella musiker från kulturcentret Fendika framträder en berättelse om minnen av staden, intensiva taxiresor i Ketama och edsvurna bergsrosor. De är också i denna värld av glimmande kontraster som hans skivsamling och ständigt förnyade konstnärskap vuxit fram.

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss.  Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.

Tillbaka till toppen