• Torsdag 19 Oktober - 2023
  • 20 år
Evenemang

The Queer Gaze Curated by: Ida Linde & Kristofer Folkhammar

2023 presenterar Oceanen sin allra första litterära programserie, The Queer Gaze. Till ett antal tillfällen har vi bjudit in queera poeter och författare att utifrån ett tema kurera en kväll på Oceanens scen. Begreppet “The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även “The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. Med programserien The Queer Gaze spinner Oceanen vidare på termerna med den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att låta författarna agera subjekt och därmed berätta sina historier själva.

Den 19 oktober kommer författarna Ida Linde och Kristofer Folkhammar till Oceanens scen för att svara på dina frågor om vad det är att vara människa. Utifrån sina ostraighta liv och sin tilltro till poesi, kompisar och gymträning, försöker de formulera ömma klokskaper om det som tynger eller bara upptar dig.

ÖMMA KNAPPAR

– En queer hjärtespalt i showformat

Har du ont i själen? Känner du dig gaslightad av samtidens regnbågar? Grubblar du över ditt hjärta, din smärta? Eller något annat?

Välkommen till Oceanen för att få svar på dina frågor!

Ida Linde är född och uppvuxen i Umeå, men bor numera i Stockholm. Hon debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För den kritikerhyllade romanen Norrut åker man för att dö (2014) tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. I höst är hon aktuell med När man sparkar på en hund, en fristående fortsättning på Norrut åker man för att dö. Utöver det egna författarskapet så är Ida Linde verksam som curator för Kulturhuset Stadsteaterns litterära scen tillsammans med Athena Farrokhzad.

Kristofer Folkhammar är en svensk författare, översättare och litteraturkritiker. Han växte upp i Blomstermåla och är numera bosatt i Malmö. Folkhammar debuterade 2011 med romanen Isak & Bill på Natur & Kultur och har sedan debuten släppt flera romaner och diktsamlingar. Sedan 2021 är Folkhammar kritikredaktör för tidskriften Lyrikvännen. 2022 släpptes filmen Magisterlekarna, i regi av Ylva Forner, som baseras på Folkhammars roman Magisterlekarna: Sodomitisk melodram.

The Queer Gaze arrangeras i samarbete med ABF-Göteborg samt med stöd från Kulturrådet och Ideell Kulturallians.

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss. Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.

Tillbaka till toppen