• Onsdag 12 April - 2023
  • 20 år
Evenemang

Clandestino: Minnesstund för Peter Ekwiri

För att hedra minnet av Peter Ekwiri vars ödesberättelse har berört oss djupt samlas vi till ett minnesmärke där alla är välkomna att dela med sig av sina erfarenheter, minnen och tankar kring den fortsatta kampen mot de orättvisor som han – tillsammans med så många andra människor – blev ett offer för.

Det var ett möte med Peter Ekwiri i Ghanas huvudstad Accra 2003 som ledde till grundandet av Clandestino-festivalen för tjugo år sedan.
Genom festivalen ville vi uppmärksamma hur han föll offer för svensk flyktingdumpning som bryter mot mänskliga rättigheter. Ekwiri, som i slutet av 90-talet flydde från krig i gränsområdena mellan Uganda och Sudan, klassades med "okänd identitet", tills han fick genomgå en bisarr språkanalys, vilket ledde till att han utvisades till Ghana - ett land han hade aldrig tidigare satt sin fot i, och där han snart kom att tystas i en grym fängelsetillvaro som varade flera år.
Clandestino Institut har genom åren uppmärksammat Peter Ekwiris fall på olika sätt – offentliga samtal, The Peter Ekwiri Case Museum, essäfilmen Thaumazein – och senast förra året firade vi festivalens tjugoårsjubileum i hans sällskap.
Peter Ekwiri beskrev sin egen kamp vid ett tillfälle i analogi med något han läst om japansk arkitektur, både flexibelt och omöjligt att bryta ner.
________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss.  Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. 

Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen