• Fredag 21 September - 2018
  • 20 år
  • 100
Evenemang

Vanligt Folk

Hur hade det låtit om D.A.F. skrivit skivkontrakt med Trojan i stället för Mute back in the day? Addera en rejäl gnutta absurdism och socialrealism så kanske svaret blir Vanligt Folk. 24 september släpper de sitt andra album ’Hambo’ komponerad och framförd på trum-maskin, synthbas, röstförvrängare och rymdeko.

Titeln ’Hambo’ kommer från dansen med samma namn. Hambon som alternativ klubbkultur från förra sekelskiftet, där logar, dansbanor och buskage var svartklubb och dansgolv. Hambon som punk och techno, som ett parallellt narrativ, så som all kulturhistoria skrivs, lösryckt och uppdiktad med hävd om äkthet och ursprung. Hambons trygga tretaktsgunga tvingas in i fyrtaktens raka led. Ibland hämtas samplingar och melodi från klassiker som ”Jänta och jag” och ”Hambo med Britt-Marie”, men ofta är titeln bara en lösryckt referens. Texterna rör det existensiella, det privata och det allmänna. På sina ställen förlorar de sig även i den identitetspolitiska labyrinten. Musiken andas svensk förväntan och oro. Studentmössa, parkeringsplats, insjöar, mjukglass, kaffe på fat, björkar och ballonger.

Vanligt Folk är Jonas Abrahamsson, Carl I Carlsson och David Sundquist. Trion bildades i Göteborg och har sedan 2013 släppt en LP, fyra EP’s, kasetter, vinylsinglar och diverse annat digitalt brus. ’Hambo’ är deras andra fullängdare och släpps som ett samarbete mellan Malmöbaserade skivbolagen Kontra-Musik och Kess Kill.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen