• Fredag 24 November - 2023
  • 20 år
  • Fri entré
  • Facebook
Evenemang

The Queer Gaze curated by: Ylva Emel Karlsson

2023 presenterar Oceanen sin allra första litterära programserie, The Queer Gaze. Till ett antal tillfällen har vi bjudit in queera poeter och författare att utifrån ett tema kurera en kväll på Oceanens scen. Begreppet “The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även “The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. Med programserien The Queer Gaze spinner Oceanen vidare på termerna med den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att låta författarna agera subjekt och därmed berätta sina historier själva.

24 november firar vi trettioårsjubileet av Leslie Feinbergs STONE BUTCH BLUES med översättaren Ylva Emel Karlsson. Denna queera klassiker kommer ut i tolkning av Karlsson på Dockhaveri förlag under 2024. Stone Butch Blues har hyllats för att den beskriver arbetarklassens HBTQ-historia, från 60-talets amerikanska barkultur till 80- och 90-talets AIDS-kris. Denna kväll läser vi romanen genom den i verket ständigt närvarande boktryckarkonsten. Jess Goldberg, ung lesbisk butch som sticker hemifrån vid 16, tar tidigt jobb med att sätta typer i ett tryckeri, jobbar sedan på en bokbinderi, blir därefter sättare och då och då skymtar trycksakerna till i handlingen, exempelvis Bilitis Döttrars tidning som kommer hem i brevlådan, ett understruket stycke i en bok av W.E.B. du Bois, affischer på en kvinnoklinik i New York.

Det blir läsningar och diskussion om litteratur som queer aktivism med inbjudna expertgäster; Olov Kriström från Querrörelsens Arkiv och Bibliotek, Lou Mattei från HBTQ-bokhandeln Page 28 och Rasmus Eo Clarke, grafisk designer och fanzinefantast. Vi pratar om översättningens queera potential, feministiska bokhandlar och att trycka våra egna böcker.
Under kvällen pågår också en exklusiv konstutställning som tar avstamp i Stone Butch Blues, av och med Magda Sjögren som skapar slagkraftiga banderoller med Femmefraktionen.

Vid 17.30 börjar en workshop med Rasmus Eo Clarke som gör nya typsnitt baserat på historiska demonstrationsskyltar. Vi gör typsnitt ihop och Rasmus kommer sedan att digitalisera det och skicka ut till alla deltagare för fri användning! Workshopen hålls på engelska, men det går bra att tala svenska. Det övriga scenprogrammet sätter igång vid 19.00.

The Queer Gaze arrangeras i samarbete med ABF-Göteborg samt med stöd från Kulturrådet och Ideell Kulturallians.

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss.  Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen