• Fredag 24 Mars - 2023
  • 20 år
Evenemang

The Queer Gaze Curated by: Nino Mick

2023 presenterar Oceanen sin allra första litterära programserie, The Queer Gaze. Till ett antal tillfällen har vi bjudit in queera poeter och författare att utifrån ett tema kurera en kväll på Oceanens scen. Begreppet “The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även “The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. Med programserien The Queer Gaze spinner Oceanen vidare på termerna med den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att låta författarna agera subjekt och därmed berätta sina historier själva. 

Den första poeten att kurera en kväll hos oss är Nino Mick som tillsammans med musikern Alba Omega bjuder in publiken in till ett scenexperiment där publikens egna texter får möta musiken i en tvärkonstnärlig kollision. 

Prova någonting som ingen tidigare provat.
Eller försök att upprepa något som någon annan tidigare gjort.
Har du en hypotes? Bevisa eller motbevisa den.
Har du bara din förvirring? Bra.

18:00 Insläpp
18:30 Experimentet startar

Välkommen särskilt med nya och oprövade texter.
Scenen är ditt labb och du har fem minuter.
Alba Omega är din labbassistent, redo att bistå med ljud och oljud.
Nino Mick är konferencier och labbet är öppet till 22:00.

I samarbete med QRAB och SAQMI, som öppnar upp arkiven och experimenterar.

Nino Mick är poet, författare och lokförare. 2018 kom Micks hyllade bokdebut Tjugofemtusen kilometer nervtrådar som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. I år firar den 10 år som scenpoet, släpper sin första roman och ger sig ut på turné med Riksteatern. På Oceanen kommer den att pröva sin nya text "hej helvetet".

Alba Vera Bergeling är låtskrivare och musiker, bosatt i norra Bohuslän. Hon har varit verksam under artistnamnet ALBA OMEGA sedan 2016 med diverse nedslag på den svenska queer- och indiescenen.

Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek (QRAB) samlar, ordnar, bevarar och tillgängliggör dokumentation och information knuten till queera rörelser och personer.

The Swedish Archive for Queer Moving Images is a platform and an archive for queer moving images in Sweden, throughout history until the present day.

Vill du pröva en text på scenen? Anmäl dig till: queera.experiment@gmail.com

The Queer Gaze arrangeras i samarbete med ABF Göteborg och Västra Götalandsregionen.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen