• Fredag 19 April - 2024
  • 20 år
  • Fri entré
  • Facebook
Evenemang

The Queer Gaze curated by: Mona Monasar & Frej Haar

Jag vill återskapa det som kanske fanns, gräva ut våra existenser

Läs mer om Oceanens litterära programserie "The Queer Gaze" här

[På grund av saknaden återgår vi till arkiven. För att finna en familj, ett släktskap. För att påminna oss om att vi själva är påtagliga även när våra historiska konturer verkar (grumliga). En act of care and (be)longing. Vissa skulle säga att ”problematiken är i det queera arvets/platsernas flytande flyktighet, deras immaterialitet; platserna försvinner. Stoffet finns inte kvar.” Jag vet bara inte om jag vill hålla med. I vårt ihågkommande finns de, för vi minns.]

Den 19 april styr vi den queera blicken över på arkiven. Mona Monasar och Frej Haar bjuder in till en kväll med titeln “Jag vill återskapa det som kanske fanns, gräva ut våra existenser”, där de tillsammans tar sig an frågan - vad är det queera minnets praktik? och utforskar vad arkiv och minnen kan innebära för en queer skapande praktik. Med sig har de konstnären Sam Hultin, som medverkar med “Tårar som motstånd”, del av projektet Eva-Lisas monument, om den lesbiska aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtson (1923–2018).

Det blir läsningar, performance, öppen (minnes)scen och samtal med den queera blicken på arkiven. Vi snackar: tre konstnärs- och/eller författarskap som på något sätt arbetar med arkiv och minnen, det gemensamma ihågkommandet i skapandet.

För kvällen upprättas också ett arkiv där du som publik kan donera dina egna objekt och minnen. Vad är relevant? Vi tänker allt: sena utekvällar, första kyssar, hjärtekross, mojmöten, använda jockstraps, torkade blommor, vykort, brev, foton, tomma snusdosor, egentligen exakt vad som helst som du lämnat ditt lilla homosexuella, transexuella, bisexuella, älskade avtryck på.

Tillsammans kommer vi ihåg och skapar något igen, något som funnits och något nytt. Kvällen avslutas med en kollektiv komponerad läsning av det arkiv som vi tillsammans har skapat under kvällen.

Sapfo ba: “jag säger dig, de kommer att minnas oss i framtiden”, Mira Bellwether sa “I made this issue myself, now it’s your turn”, vi säger: “vi längtar så efter att få minnas med er.”

Mona Monasar är poet och skribent som genom skrivandet försöker utforska tomrummen saknaden skapar. Hon återkommer till texten för att försöka återskapa släktskap, tillhörighet och en plats att kalla hemma.

Frej Haar är poet och skribent som bara försöker göra något med all den längtan och saknad som upptar väldigt mycket av hens tid. Hen besöker gravar, samlar, redigerar wikipedia, samlar mer, skriver brev och har svårt att släppa taget om lesbiska historiska kvinnor, Tom of Finland, Eugène Jansson, cruising och auktionsföremål.

Sam Hultin är konstnär som arbetar utifrån sitt intresse för queer historia, identitet och gemenskap och utforskar kopplingar mellan personliga erfarenheter och politiska och sociala strukturer. Genom stadsvandringar, allsång och jubileer bjuder Sam ofta in queera gemenskaper att tillsammans aktivera delar av en queer historia.

The Queer Gaze arrangeras med stöd från Kulturrådet, Göteborgs stad, Ideell Kulturallians, Svenska Akademien och i samarbete med ABF-Göteborg.

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss. Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.

Tillbaka till toppen