• Torsdag 11 Maj - 2023
  • 20 år
Evenemang

The Queer Gaze Curated By: Leif Holmstrand

2023 presenterar Oceanen sin allra första litterära programserie, The Queer Gaze. Till ett antal tillfällen har vi bjudit in queera poeter och författare att utifrån ett tema kurera en kväll på Oceanens scen. Begreppet “The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även “The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. Med programserien The Queer Gaze spinner Oceanen vidare på termerna med den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att låta författarna agera subjekt och därmed berätta sina historier själva.
Till det tredje tillfället av The Queer Gaze har vi bjudit in den Malmöbaserade författaren och konstnären Leif Holmstrand att kurera en kväll hos oss. Det kommer att bli en fullspäckad kväll på temat Övergångar som ständigt kommer att bjuda på nya överraskningar.
ÖVERGÅNGAR är en antistraight kväll med steppande hälsningar till Félix González-Torres, konstljud från outgrundliga källor, litterär läsning, scensamtal och konsert. Medverkande är Valeria Bergmontt aka Jairo Butcharnas Butch, Samuel Martín, Leif Holmstrand och Maja Darkest Karlsson. Bandet Born Without Hands kanske kör ett märkligt nummer också.
Leif Holmstrand, författare, konstnär och musiker har satt ihop kvällens program, aktuell med romanen Kartritartornet, Pequod Press.
Valeria Bergmontt är bland annat drag king, mer känd som Jairo Butcharnas Butch.
Samuel Martín är elektronmusiker och flera andra saker.
Maja Darkest Karlsson är en mångfacetterad musiker som fritt rör sig mellan rap, pop och electronica.
Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek (QRAB) samlar, ordnar, bevarar och tillgängliggör dokumentation och information knuten till queera rörelser och personer.

The Swedish Archive for Queer Moving Images (SAQMI) är en plattform och ett arkiv för queer rörlig bild, genom historien fram till idag. Med metoder som efterlysningar, insamlingar, dokumentation, intervjuer, arkivering, visningar, presentationer, workshops och samtal har den första plattformen för queer rörlig bild i Sverige skapats.

The Queer Gaze arrangeras i samarbete med ABF Göteborg, Queerrörelsens Arkiv & Bibliotek, SAQMI och Västra Götalandsregionen samt med stöd från Kulturrådet.
________

Tillgänglighet
Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss.
Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen.
Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen