• Fredag 15 December - 2023
  • 20 år
  • Fri entré
  • Facebook
Evenemang

The Queer Gaze Curated by: Hanna Rajs

2023 presenterar Oceanen sin allra första litterära programserie, The Queer Gaze. Till ett antal tillfällen har vi bjudit in queera poeter och författare att utifrån ett tema kurera en kväll på Oceanens scen. Begreppet “The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även “The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. Med programserien The Queer Gaze spinner Oceanen vidare på termerna med den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att låta författarna agera subjekt och därmed berätta sina historier själva.

Till årets sista Queer Gaze har vi bjudit in poeten Hanna Rajs att kuratera kvällens program. På temat Historians will call them close friends har hon tagit fram en kväll som lyfter hennes relationer med poeten Judith Kiros och curatorn Samuel Girma.

​​Välkomna till en kväll som utforskar queerhetens möjlighet att utöka släktskap, familjeband och vänskap.

Kvällen kommer att bjuda på läsningar och samtal mellan tre kulturarbetare, systrar och självdeklarerade losers in life but winners in love som själva menar att de håller på att formulera vad det innebär att vara i queert släktskap.

Kom (ta med dig din/dina vänner) på en kväll då vi hyllar chosen family, den du ringer först efter dejten eller när du behöver ett dåligt råd trots att du vet svaret själv.

Hylla din BFF i vår UN-burn book! Ta med dig bilder i pappersformat på dig själv och/eller dina vänner för att föreviga varandra genom hyllningar i vår un-burn book. Inget taskigt dock, vi tror på att leva och deklarera snällhet.

Efter att scenprogrammet slutar kommer Oceanen svida om till en karaokeklubb tillsammans med DJ Folkemark, det blir sång och hits som pågår till stängning.

💚 Hanna Rajs är ett lejon med en sexig-men-gullig utstrålning som aldrig tröttnar på att bli prisad. Lyckligtvis är hon bäst på riktigt, så man behöver inte ens låtsas!

💚 Judith Kiros är (typ) ett lejon med ett jamande som låter som en katt. Hon är skarp, och spottar ut vitsar som bara få kan. Det enda som överträffar hennes ord är hennes skönhet! (Kräfta)

💚 Samuel Girma kanske låtsas va lejon men det är bara för att han är för kattig för alla andra stjärntecken!? Seriös, kåt, men med hämndlystnaden bara en skorpion kan frambringa. Är det därför han är singel? För det är inte för att han inte är sexig.

Scenprogram 19-21.30

Karaokeklubb 21:30-01

The Queer Gaze arrangeras i samarbete med ABF-Göteborg samt med stöd från Kulturrådet och Ideell Kulturallians.

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss. Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen