• Fredag 24 Maj
  • 20 år
  • Fri entré
  • Facebook

Evenemang

The Queer Gaze curated by: Burcu Sahin, Athena Farrokhzad och Merima Dizdarević

The Queer Gaza – en kväll i solidaritet med Palestina

 

Den 24 maj kommer poesikollektivet BAM, bestående av poeterna Burcu Sahin, Athena Farrokhzad och Merima Dizdarević, till Oceanen för ett program i solidaritet med Gaza, med fokus på queer litteratur och aktivism. Kvällens hedersgäster är de palestinska författarna Somaya El Sousi och Wesam Almadani från Gaza, båda tidigare fristadsförfattare i Norge. 

Vi avslutar kvällen och också vårens program av The Queer Gaze med en klubb med DJ:n och klubbarrangören Mamdouh 313.

💚 BAM består av poeterna Burcu Sahin, Athena Farrokhzad och Merima Dizdarević som tillsammans har skrivit bland annat Ööööverenskommelse för Sverige; ett poetiskt svar på Tidöavtalet och dikten Vila i strid. Burcu Sahin gjorde uppmärksammad debut med Broderier för vilken hon mottog Katapultpriset, Athena Farrokhzad är en av Sveriges mest omtalade och hyllade poeter, Merima Dizdarević jobbar tvärkonstnärligt och debuterade 2022 med långt från ögat långt från hjärtat som även den nominerades till Katapultpriset. 

💚 Somaya El Sousi flydde från Gaza 2019 och var under några år fristadsförfattare i norska Horten. Idag bor hon i Norge och arbetar på ett bibliotekscafé. Hon debuterade 1998 och har sedan dess gett ut fem diktsamlingar. I vår utkommer hennes diktsamling En flöjt av mörker översatt till svenska av Hanna Hallgren, Jenny Tunedal och Anna Jansson på Ellerströms förlag.

💚 Wesam Almadani är författare och aktivist, bosatt i Norge. Almadani har givit ut romanen Kroppens schizofreni, samt flera dikt- och novellsamlingar. Verken har översatts till engelska, norska, svenska, hebreiska och italienska. 

💚 Mamdouh313 

Sedan Mamdouh313 kom till Göteborg från Beirut 2017 har han etablerat sig i sin hemstad som multimediakonstnär och DJ. I staden har han gjort avtryck genom att skapa Not Your Habibi, en säker plats och scen för kreativa uttryck av queera konstnärer från Sydvästasien och Nordafrika, och med Infra Artist Collective, en DIY-orienterad kreativ plats för samtida konst.

The Queer Gaze arrangeras med stöd från Kulturrådet, Göteborgs stad, Svenska Akademien och i samarbete med ABF-Göteborg.

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss. Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen