• Fredag 08 December - 2017
  • 20 år
  • 120
  • Facebook
Evenemang

Sarah & Samantha – Matriarkerna (SLUTSÅLT)

Efter succén med Fäboland som spelat för utsålda hus över hela Sverige kommer nu uppföljningen från Sara och Samantha - MATRIARKERNA.

DJ: Xenia Kriisin

I över femhundra år har matriarkerna varit en självklar del av fäbodarna runt om i Sverige och Skandinavien, men ändå har den nedtecknade folkmusiken och ärvda traditionen har nästan uteslutande dominerats av männens närvaro.
Den feministiska och anti-nationalistiska folkmusikduon Sara & Samantha återtar sina traditioner. I november 2017 släpper de sitt första gemensamma album - Matriarkerna. Tillsammans skapar de traditionell folkmusik där fokus ligger på samspel, och de vidgar medvetet begreppet genom att bjuda in folkmusikvärldens matriarker att spela med dem.
Matriarkerna gästas av externa musiker, konstnärer, lärare, inspiratörer, hjältinnor och förebilder. Resultatet blir folkmusik på sina egna villkor, skapad med ryggen mot traditionen och med händerna fulla av samtidens erfarenheter.

Matriarkerna står på alla listor och skriver alltid upp sina kompisar. Matriarkerna har alltid stereon på högst volym, klämmer in alla i baksätet och bränner av till nästa ort med nedvevade rutor året om. Matriarkerna gör det bästa kok-kaffet på 20 mils radie, har alltid extra vantar, gott snus och en sprayburk i ryggsäcken om du skulle behöva låna. Matriarkerna är högljudda och ljudet ekar hela vägen från bygdegårdar till nattklubbar. Matriarkerna skiter i att torka bort helgens glittersmulor från ögonvrån på måndag morgon. Matriarkerna lämnar läppstiftmärken på bensinmackarnas toalettspeglar. Matriarkerna skriver om sin egen historia med både bläck och blyerts för kommande generationer. Matriarkerna dansar framför spegeln. Matriarkerna är tysta tillsammans, spelar kort och ger varandra utrymme. Matriarkerna gör plats för tillsammanskapet, feminismen, anti-nationalismen. I alla sina sammanhang. Matriarkerna reser kollektivt, kan alla genvägar och och liftar sista biten. Det har tagit lång tid, men nu är de framme.

Sara & Samantha har spelat tillsammans i över 8 år runt om i Sverige och Europa. 2015 var de nominerade till Årets Traditionsbärare på Folk- och Världsmusikgalan. 2016 var duon ute på turné med succéföreställningen Fäboland i samarbete med Riksteatern. 2017 är de än en gång nominerade vid Folk- och Världsmusikgalan som Årets Trad med föreställningen Fäboland. Sara & Samantha ser till att folkmusiken tar och får utrymme i nya sammanhang, vilket gör dem till pionjärer i Sveriges samtida kulturscenen.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen