• Lördag 08 April - 2023
  • 20 år
  • 150
Evenemang

Phogg + Mamdouh

Phogg

Den svenska psykrock-sensationen Phogg är tillbaka med nytt album i höst, det fjärde i raden av högt hyllade album på den egna etiketten Ouyee Bayou Reckords. Ett album Phogg själva beskriver som ett kalejdoskopiskt Frankenstein-projekt som

tagit tio gånger så lång tid som någon av föregångarna. ”Ingen Phogg-skiva har tagit så lång tid att avsluta som 'Centre Pièce’. Vi brukar oftast skriva låtarna väldigt snabbt, spela in allt på några dagar och sen brukar mixning också avklaras relativt snabbt. Allt med den här skivan tog tio gånger så lång tid. Vissa av låtarna är flera år gamla och spelades in till andra skivor.

Phoggs senaste album ”The Sharkness” släpptes 2021 och hyllades både internationellt och på hemmaplan. Nöjesguiden beskrev albumet med orden: ”Skickligt låtskriveri förmedlas med en superhärlig energi med funkiga 70-tals klanger som smittar av sig” och GAFFA fyllde i ”Med låttitlar som ’Highway Existencial’ och ’8700 RPM Per Minute’ mässar Phogg fram lättsmält musik som kombinerar allvarliga drömmar med gott skrammel från studion.”

När ”The Sharkness” fortfarande var ett embryo i replokalen var tanken även att spela in och släppa ”Centre Pièce” samtidigt. Att spela in två album i vilt skilda stilar samtidigt skulle visa sig vara ett extremt dåligt beslut och bandet höll på att bränna ut sig totalt.

”Vi försökte arbeta med den här skivan samtidigt som vår förra skiva ’The Sharkness’ och gjorde det i några månader innan vi blev totalt utbrända av att jobba med 30 + låtar i vilt skilda stilar samtidigt. När vi var klara med ’The Sharkness’ lyssnade vi på allt material som vi hade till nästa skiva och insåg att vi ville kasta om allt. Resultatet blev ett slags kalejdoskopiskt Frankenstein-projekt.

Vi klippte bort delar, kastade om verser, klippte ihop låtar och limmade ihop en helt annan skiva än vad det var från början. Många av låtarna kommer som sagt från andra perioder och skivor och vi konstruerade om allt till en ny identitet. Resultatet blev en resa på 20 låtar, som vi sedan kortade ner till 10.

Idén till omslaget kändes som en självklarhet när den dök upp. Vi köpte massa vaser och krossade sönder allt till småbitar. Sen satt vi uppe en hel natt och limmade ihop allt till en ny, vackrare och ståtligare vas. Det beskriver processen av att göra denna skiva bättre än vad våra ord kan.”

Mamdouh

Mamdouh is a Beirut-born Gothenburg-based multimedia artist, curator, event organizer, and DJ that emerged onto the underground scene shortly before the  pandemic started. He is the founder of Infra Artist Collective - an underground creative space & Not YourHabibi - a SWANA queer art duo. Mamdouh’s musical  selection is exceptional as he has an immense love for blending an eclectic mix of contemporary music that can frequently be inspired by his cultural background as an immigrant from the Middle East. Mamdouh has previously played at clubs in Paris, Beirut, Stockholm, and Gothenburg as well as several radio shows.

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss.  Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event.
Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com

Tillbaka till toppen