• Torsdag 08 November - 2018
  • 20 år
  • 100
  • Facebook
Evenemang

Klubb Ankaret: Siri Karlsson & Solo Dja Kabaco

Biljetter:
100:- (Vuxen)
80:- (Medlem i Klubb Ankaret)
50:- (Student)

Ett samarbete mellan den hyllade psyk-folk duon Siri Karlsson och en av Burkina Fasos största artister, Solo Dja Kabaco. I höst släpper de en EP och turnerar i Sverige. 

I maj 2016 åkte Siri Karlsson till Ouagadougou, huvudstaden i Burkina Faso, för att spela på jazzfestivalen Jazz à Ouaga. I dallrande 40-gradig subsaharisk hetta spelade de sin psykedeliska folkmusik från Sverige med stor framgång. Tillsammans med producenten Jari Haapalainen gick de även in i en studio dit de bl a bjöd in en av Burkinas främsta artister Solo Dja Kabaco och skapade musik utifrån skisser de hade med sig. Det resulterade i EP:n Ouaga Sessions. Musiken kretsar kring kärnan i svensk och västafrikansk folkmusik där muntliga traditioner, komplexa rytmer och improvisation är starka element och har klätts i egen Siri Karlssonsk tradition. I början av november turnerar Siri Karlsson och Solo Dja Kabaco i Sverige.
På scen
Maria Arnqvist – syntar, saxofon, röst
Cecilia Österholm – tenornyckelharpa, röst
Simon Svärd – elgitarr
Solo Dja Kabaco – sång, ak. gitarr
Sylvain Dando Pare – elbas
Seydou Koné – slagverk, kalebass
Bio Solo Dja Kabaco
Solo Dja Kabaco, växte upp i en griotfamilj och blev i tidig ålder nästan helt blind. Som liten fick han en gitarr och började över natt att försörja sig som musiker. Han blev snart en populär och folkkär artist i Burkina Faso. Han sjunger i Mandinka-stil, en stil som bl a är populär i Mali och som artister som Ali Farka Touré, Salif Keita, Amadou & Mariam och Oumou Sangaré har gjort världsberömd. Han har uppträtt och samarbetat med flera av dem, vunnit flera priser, inte minst Kundé d’Or i Burkina Faso och Tamanis i Mali (grammis). Till Sverige har Solo Dja Kabaco med sig två musiker han samarbetet med länge, Seydou Koné på slagverk och Sylvain Dando Pare på bas, en av Burkinas mest kända basister som turnerat flitigt runtom Västafrika och Europa med olika artister.
Bio Siri Karlsson
Siri Karlsson har med sina fyra hyllade album förändrat bilden av folkmusik i Sverige. De har vunnit priser och publiker från skilda genrer genom sitt helt egna sound, avantgardistiskt, konstfullt, lekfullt, tungt och gränsöverskridande. Siri Karlsson är Maria Arnqvist på altsax, syntar, elektronik och sång och Cecilia Österholm på nyckelharpa, sång och elektronik. 2018 skrev duon ett beställningsverk till SRP2 Art’s Birthday Party, Horror Vacui, som släpps som album våren 2019. Siri Karlsson har ett nära förhållande till Västafrika, där Maria lärde sig spela saxofon på klubbarna i Ouagadougou. Duon har turnérat i Mali och Burkina Faso och samarbetat med musiker som Toumani Diabaté bl.a.

 

 

 

 

Tillbaka till toppen