• Lördag 08 Juni - 2024
  • 20 år
  • Early bird 180 kr | Ordinarie 250 kr
  • Facebook
Evenemang

Keeping Up with the Iranians

Kort efter den iranska revolutionen 1979 förbjöd den nye ledaren, ayatolla Ruhollah Khomeini, musik i landet och likställde det med opium. Som en följd av detta flyttade många artister till Los Angeles för att hitta nya sätt att försörja sig och utöva sitt konstnärskap i exil utan det stöd man tidigare fått av myndigheterna. Detta skedde ofta via inspelningar av, och konserter med, musikgenren dāmbuli dimbol, eftersom det var sådan musik folk dansade till på mehmooni*.

Det är en kultur på flykt bestående av dans, musik och glädje, och den har länge avfärdats som opolitisk och förgiftad konst av intellektuella, marxister, islamister och västerlänningar. Men med hjälp av illegal spridning har den hittat tillbaka till Iran och blivit mainstreamkultur bakom lyckta dörrar. Repressionen har fått den här musiken att beteckna hemlig gemenskap och frihet – en katalysator för att förverkliga sina drömmar.


Performansen och utställningen Keeping Up with the Iranians
tar avstamp i den här delen av musikhistorien genom att återskapa en mehmooni med de världsberömda sångarna Setareh och Poupak, den listtoppande pianisten Fereshteh och den välkända koreografen Dancing Dina, som kommer hela vägen från Los Angeles för att hälsa på.


Till tonerna av dāmbuli dimbol-låtar bjuder de in publiken till en oförglömlig kväll bestående av dans, musik, tårta och glädje. Resterna av föreställningen blir sedan utställningen; publikens filmer av föreställningen, torr tårta, papptallrikarna
I Have a Heart, I Have a Stomach, boken Keeping Up with the Iranians från New York Times bästsäljarlista, och sist men inte minst den överhängande frågan: en tjej kan lämna Iran, men kan Iran låta tjejen vara ifred någon jävla gång?

 

Dörrarna öppnar kl 19

Show start kl 19.30

 


Skapad och producerad av konstnären:
Afrang Nordlöf Malekian

Medverkande: Mia Herman, Sepideh Khodarahmi, Afrang Nordlöf Malekian, Edwin Safari

Grafisk design: Johnny Chang, Agga Stage

Poster-fotograf: Jean-Baptiste Béranger

 

*Mehmooni: en social tillställning där man blir inbjuden till någons hem för att äta middag, dansa, fira etc.

 

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss. Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event.  

Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.

För mer information om Kulturhuset Oceanen, evenemang och kontaktuppgifter besök www.oceanen.com

Tillbaka till toppen