• Fredag 13 Oktober - 2017
  • 20 år
  • 175
  • Facebook
Evenemang

Ifriqiyya Électrique (TN/FR)

Bli besatt av Ifriqiyya Electriques postindustriella ceremonier som förenar den rituella södra tunisiens "banga" med förvrängda gitarrer och elektroniska beats.

Det motsatta till exorcism är adorcism. I stället för att utvisa demoner och andar handlar det om att ta dem till sig och tillåta sig bli besatt. Det är utgångspunkten för ritualerna och den musikaliska traditionen hos Bangafolket i södra Tunisien, som Ifriqiyya Électrique har byggt sin musik runt. Ritualerna är sprungna ur polyrytmiska trummor som beordrar och uppkallar röster, och uppmanar människor att delta i den rituella och musikaliska transen.

Ifriqiyya Électrique är ett multimediaprojekt från ökenstaden Tozeur i Tunisien med sufiska musiker som spelar Banga - ett rituellt musikslag som ger trancelikande tillstånd för lyssnaren. Musiken svävar i en oharmonisk rytm och ackompanjeras av de högt förvrängda staccato-beatsen på gitarr och trumma. Bandets tolkningar av bangamusiken är synnerligen innovativ och har fått The Quietus att skriva: "efter en lång tids limbo, har verklig punk äntligen blivit sann."

Konserten faller i tre delar. Först kallas publiken för att delta, då demonerna sammankallas och till sist börjar adorcismen i samklang med musiker och publik. Demonerna går då in i kropp och själ och lockar en att känna musiken.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen