• Torsdag 03 Mars - 2022
  • 20 år
  • 275
Evenemang

Huun-Huur-Tu #2

Oceanen presenterar: Huun-Huur-Tu

Huun-Huur-Tu är en musikgrupp från den Ryska delrepubliken Tuva, belägen i södra Sibirien vid gränsen mot Mongoliet. Gruppens mest karakteristiska kännetecken är strupsång som genererar så kraftiga övertoner att varje sångare i praktiken sjunger i stämmor med sig själv.

Tekniken härstammar från gamla sångtraditioner som kan spåras 4 000 år tillbaka i tiden. Gruppen använder också främst traditionella inhemska instrument som igil, khomus (Tuvinsk käftharpa), doshpuluur och dünggür (shamman trumma).

Sedan starten 1993 har Huun-Huur-Tu fokuserat på gamla traditioner och traditionella sånger från 100 och 200 år tillbaka i tiden och har mer eller mindre på egen hand introducerat omvärlden för Tuvas fantastiska folkmusiktradition, tack vare deras överlägsna musikalitet. Musiktraditionen har vuxit fram i området kring Tuva-regionen på gränsen mellan den Sibiriska Tajgan och centralasiatiska halvöken. På Tuvas slätter var gruppens grundare, Kaigal-OOL Khovalyg herde innan han blev världsresande musiker som har spelat med band som Kronos Quartet och Frank Zappa.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen