• Lördag 24 Augusti
  • 20 år
  • 150 kr
  • Facebook

Evenemang

De Empirez + Livet som konst – en föreläsning om Don & Moki Cherry

De Empirez

Göteborgsbaserade afrofusion-bandet De Empirez med rötter i Nigeria, Kongo och Sverige ger er en vibrerande scenshow! Bandets kännetecken är blandningen av traditionella afrikanska rytmer med ett modernt sound. Musiken har sin bas i den gamla afrikanska telegrafen Ekwe som är ett ganska ovanligt instrument som är gjort av en träbit, bandet bygger på denna bas och skapar bombastiska rytmer.

De Empirez har spelat tillsammans sedan 2021. 2023 släppte de sin första EP "WINGZ" med låtar som Afrikana, Lokole (live), Kom Nära, Yakubo och Shungulistic! Låtarna sjungs på engelska, franska, svenska och pidgin. Bandet har spelat på Malmö Konsthall, Göteborgs kulturkalas, SkeppetGBG och tidigare även gjort en konstperformance på Oceanen som en del av Klubb:Addis-Dakar. I sommar deltar de med sin dansgrupp Ekelekke på One Love Africa Music Festival i Göteborg.

De Empirez utgörs av:
Steve Shungu - Lead sång, Lokole
Hugo Onyeaghala, Ekwe
King Ken - Udu
Kristian Sjöblom - Lead gitarr
Tobias Bryngel - Bas
Blessed Bonney Kuntu Blankson - Saxofon

Livet som konst – Don och Moki Cherry

Med albumet Organic Music Society skrev Don Cherry ett nytt kapitel i svensk jazzhistoria. Med tvillingsjälen, partnern och konstnären Moki Cherry utvecklade de ett unikt konstnärligt samarbete där de gjorde livet till konst, Don stod för musiken och Moki för konsertmiljön med färgrika tygapplikationer och designade kläder. Med utgångspunkt i nämnda album från 1973 med omslag av Moki Cherry, berättar Magnus Nygren initierat om albumet, deras liv i Tågarp, samarbeten med Terry Riley och Carla Bley, om turnéerna i Europa med folkvagnsbuss, men också om andlighet och influenser från hela världen. Sällsynta ljudfiler kommer att spelas upp.

Magnus Nygren skriver en biografi om Don Cherry. Han har tidigare varit chefredaktör för OrkesterJournalen/Jazz och skriver i magasin som We Jazz och The Wire. Han var en av redaktörerna för den omfattande boken Organic Music Societies (Blank Forms, Brooklyn) som fokuserar på Don och Moki Cherrys samarbete under 1970-talet

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss. Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.

Tillbaka till toppen