• Tisdag 29 Oktober
  • 18 år
  • Fri entré
  • Facebook
Dela på Facebook Fler alternativ...
Evenemang

Darlings – Clarice Lispector Passionen enligt G. H. (Foajébaren)

tisdag 29 oktober 18:00-20:00

Oceanen (foajébaren)
Medverkande: Hanna Nordenhök, Marcia Cavalcante Schuback och Sara Mannheimer

Hösten 2019 bjuder Textival åter in till programserien Darlings. Under fyra kvällar lyfter vi några av våra litterära darlings och ställer historiskt intressanta personers öden och litterära gärning i centrum för diskussion.

Till vår hjälp har vi bjudit in ett antal läsare i form av författare, poeter, illustratörer, konstnärer, forskare och översättare. Litteraturhistoriska föreläsningar varvas med personliga möten, samtal och läsningar utifrån en kombination av vetenskapliga och konstnärliga perspektiv.
- -

Clarice Lispector (1920–1977), född i Ukraina, emigrerade med sin judiska familj till Brasilien under tjugotalet. Hon debuterade 22 år gammal med Nära det vilda hjärtat som snabbt vann erkännande. När hon dog femtiosju år gammal hade hon hunnit skriva tretton romaner och novellsamlingar. Idag betraktas hon som en av den portugisiskspråkiga världens främsta författare. En av dem som särskilt lyft Lispectors författarskap är den franska språkfilosofen Hélène Cixous som tillskriver henne begreppet ”écriture féminine”. Den "kvinnliga skriften” är en teori och en estetik som genom att skriva in kroppen och det omedvetna i texten vänder sig mot en maskulint rationalistisk språkordning som koloniserar kvinnan som "en annan".

Passionen enligt G.H. (1964) är Lispectors stora experimentella romanen i vilket sättet att berätta snarare än handlingen utgör dess ämne.

---
Hanna Nordenhök är verksam som författare, översättare och kritiker bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2007 och har utkommit med sju romaner och diktsamlingar. 2018 disputerade hon i litterär gestaltning med avhandlingen Det svarta blocket i världen - Läsningar, samtal, transkript. Om Lispector har hon skrivit: ”Lispectors böcker är paletter över närheternas och främlingskapens alla skiftningar.«

Marcia Sá Cavalcante Schuback är professor i filosofi vid Södertörns högskola. Hon har tidigare undervisat i filosofi vid Universidade Federal do Rio de Janeiro, skrivit flera böcker samt översatt bland annat Martin Heideggers Sein und Zeit till portugisiska. Hon är även Lispectorkännare.

Sara Mannheimer är verksam som författare dramatiker, glasblåsare och pedagog. Hon är uppväxt i Göteborg men bor idag i Stockholm. Hon debuterade med romanen Reglerna (2008) vilken Augustprisnominerades och belönades med Borås Tidnings debutantpris. Mannheimer har sedan dess publicerat Handlingen (2011) och Urskilja oss (2016) och är en stor Lispectorläsare.

- - -

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen