• Tisdag 26 Mars - 2019
  • 20 år
  • 200
  • Facebook
Evenemang

Woody West: Cordovas

Woody West presenterar: CORDOVAS (US) med support: JOE NOLAN (CAN)

Varje gång Cordovas och deras musik skall beskrivas så nämns saker från den gyllene country-rockeran mellan ’67-’76, kullarna i Laurel Canyon - LA, den rosa stugan The Band och Bob Dylan höll till i runt Woodstock och de musikliska utflykter Grateful Dead gjorde runt San Francisco mellan åren ’69-’71. En helig period som inspirerat otaliga musiker sedan dess.

Det som iallafall är tydligast med Nashvillegänget Cordovas är deras sanslösa musikalitet. Man fullständigt förbluffas man av den rastlösa energin, samspelet och viljan att skapa musik som förenar medvetenhet om tradition med ständig oförutsägbarhet, precision med improvisation och ett starkt kollektiv med stora, starka enskilda personligheter.

Cordovas släppte sin debutskiva helt själva 2012, en platta som få fick höra och ännu färre fick se live. De tusen skivorna som trycktes sålde slut omedelbart på den en enda turné bandet genomförde och många trodde att bandet tyvärr försvunnit. Men så helt plötsligt börjar ett rykte spridas om att det är ett Cordovas ute på de amerikanska vägarna, som är helt hysteriskt bra och som vi bara måste lyssna in. Det visar sig att den tre år långa trädan bara har varit den tid som det musikaliska geniet och bandets ledare Joe Firstman behövt för att kunna bygga vidare och slutföra visionen om att skapa världens bästa band.

Den slutsålda debutplattan trycktes upp på nytt och gavs ut i Europa 2017. Pressen och publiken jublade och sedan dess har Cordovas kört på med full styrka. I Cordovas finns en samling starka personligheter som på något sätt lyckas förenas i ett urstarkt kollektiv. Briljanta solon, improvisationer, infall och lekfulla upptåg är gruppens styrka.

I år skrev Cordovas skivkontrakt med ansedda bolaget ATO (My Morning Jacket, Hurray For The Riff Raff, Rayland Baxter) och med årets platta "That Santa Fe Channel" är Cordovas på väg mot ett genombrott i americanakretsar hemma i USA.

”East Nashville Americana rockers Cordovas are taking their place amongst the musical lineage of cosmic country greats like Gram Parsons, Americana poster kids Uncle Tupelo, the New Riders of the Purple Sage, and the early roots-rock of Little Feat. Led by Joe Firstman, the band is set to release it debut album That Santa Fe Channel on Aug. 10. Produced by The Milk Carton Kids' Kenneth Pattengale, it's a collection of songs anchored with electric guitars, rhythms and grooves that usher the songs along, mellifluous pedal steel, and sweet, sweet harmonies.” - NPR Music

"Man tar en del Laurel Canyon - LA 1969, en del The Band - Woodstock 1970 och en del Grateful Dead - San Francisco 1971. Det är ett av rockhistoriens mest magiska recept som tusentals band försökt koka sin egen soppa av och som lika många har misslyckats att få tillnärmelsevis lika välsmakande som originalen. Fram till nu. Cordovas visar med till synes obegränsade musikalitet och hundraprocentig feeling att det är skickade för att förvalta och utveckla amerikana-musikens kanske allra ädlaste och finaste arv." - Nils Hansson, DN

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen