• Onsdag 12 April - 2023
  • 20 år
  • 245
  • 150
Evenemang

Clandestino: Sahra Halgan

Hon var en tonåring med musikerdrömmar när det somaliska inbördeskriget brakade loss på allvar. Snart dubbelarbetade Sahra Halgan som sjuksköterska och fältsångerska hos rebellerna som stred för Somalilands befrielse. Hon startade Hiddo Dhowr, Somalilands första musikscen, som skulle bli en mötesplats och kulturellt centrum efter diktaturens fall.
1992 kom hon som politisk flykting till Lyon, där hon hankade sig fram som kafébiträde. Samtidigt uppträdde hon internationellt med Sahra Halgan Trio, en grupp hon startat tillsammans med andra flyktingar.
Idag är Sahra Halgan tillbaka i Somaliland. I sin hemregion är hennes distinkta stämma med det kraftiga vibratot för många synonym med frihetskampen. Men Sahra Halgan vägrar vila på sina lagrar utan sprider med sin musik berättelser om Somaliland – en självutropad stat som inte erkänts internationellt.
På senaste albumet Waa Dardaaran backas hon upp av Maël Saletes på gitarr, Aymerik Krol på trummor och Graham Mushnik på klaviatur. Tillsammans skapar de en global somalilandsmusik med ösigt funkiga trummor och hypnotisk elgitarr. Med såväl traditionell sånger som egna kompositioner vill Sahra Halgan aktivera dansgolvet lika mycket som lyssnarens inre världar.
________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss. 

Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen.

Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.comPrenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen