• Thursday 21 September - 2023
  • 20 years old
Events

The Queer Gaze curated by: Khaled Alesmael

2023 presenterar Oceanen sin allra första litterära programserie, The Queer Gaze. Till ett antal tillfällen har vi bjudit in queera poeter och författare att utifrån ett tema kurera en kväll på Oceanens scen. Begreppet “The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även “The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. Med programserien The Queer Gaze spinner Oceanen vidare på termerna med den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att låta författarna agera subjekt och därmed berätta sina historier själva. 

Efter sommaruppehållet är The Queer Gaze nu tillbaka! Den kommande hösten öppnar vi med en spännande kväll kuraterad av författaren Khaled Alesmael. 

Khaled Alesmael är en syrisk-svensk författare och journalist som har belönats med flera priser, inklusive Sveriges Radios novellpris för sin berättelse "En tygväska med damaskustryck". Den 21 september kommer han hit från London för att kuratera en kväll på temat In the Shadow of Midnight Sun. Evenemanget kommer att inkludera en filmvisning som delar samma namn som temat, följt  av ett djupgående samtal med journalisten Sofia Sidén om bland annat filmen och Khaleds författarskap. Vi kommer också att få ta del av en läsning av en nyskriven text publicerad i Ottar Magazine. Sofia Sidén är en göteborgsbaserad journalist som har jobbat flera år på Sveriges radio, SVT och som frilans. Hon har bland annat gjort reportage om hur kvinnor som dejtar kvinnor får oönskade sexinviter från heterosexuella par på dejtingappar. 

In the Shadow of the Midnight Sun följer en syrisk flykting genom sökandet efter svar kring hans nya identitet i Sverige. Filmen utforskar förflyttning, global uppvärmning och tillhörighet på en resa genom det vidsträckta landskapet i Arktis. På vägen möter Khaled Alesmael andra personer – en samisk musiker, en healer, en kvinnlig gruvarbetare, en vetenskapsman – som precis som han tittar, lyssnar och lär sig när världen omkring oss alla börjar förändras.

Höstens evenemang arrangeras i samarbete med bland annat Kvinnofolkhögskolan i Göteborg där elever från skrivarkursen Your Silence Will Not Protect You bjuds in att läsa sina texter på Oceanens scen.

Your Silence Will Not Protect You är en skrivarkurs som fokuserar på skönlitterärt skrivande och utgår från skrivande som ett sätt att vara i dialog med varandra, världen och oss själva. Kursen lånar sitt namn från författaren och aktivisten Audre Lordes tal The Transformation of Silence into Language and Action.

The Queer Gaze arrangeras med stöd från Kulturrådet, Ideell Kulturallians och ABF-Göteborg och Västra Götalandsregionen.

The Queer Gaze, höstens kuratorer, teman och datum:

21/9 - Khaled Alesmael: In the shadow of midnight sun
19/10 - Kristoffer Folkhammar, Ida Linde: Ömma Knappar
24/11 - Ylva Emel Karlsson tema: Stone Butch Blues
15/12 - Hanna Rajs: Historians will call them close friends

________

Tillgänglighet

Kulturhuset Oceanen är en Q-märkt, kulturhistorisk byggnad vilket är en utmaning när det kommer till tillgänglighet. Vi gör vårt bästa för att så många som möjligt ska kunna besöka oss.  Vid besök med rörelsehjälpmedel är ingången via entrén till scenen bäst anpassad. Denna nås genom Gathenhielmska trädgården. Ingången är låst, därför ber vi er att höra av er en dag innan ert besök och senast fredag 16:00 om ni ska besöka oss över helgen. Rullstolsanpassad toalett finns i scenlokalen. Obs! blinkande ljus kan förekomma under konserter och event. Vid frågor gällande tillgänglighet kontakta Mia Herman, mia@oceanen.com.

Back to the top