• Thursday 07 July - 2022
  • 20 years old
  • 160
Events

Clandestino Festival: Nadah El Shazly + DJ Marcelle

Oceanen och Clandestino Festival presenterar: Nadah El Shazly + DJ Marcelle

Nadah El Shazly

En raspig sampling från sekelskiftet, alltså det förra, körd genom moderna effekter inleder Nadah El Shazlys debutalbum Ahwar. Några spår senare kommer en cover på Sayyid Darwish, den artist som anses ha skapat den egyptiska populärmusiken i början av 1900-talet. Det är en cover som förhåller sig till originalet ungefär som en text till pappret den är skriven på. Nadah El Shazly, som fick sin skolning på Kairos undergroundscen som punksångerska och jazzvokalist, bygger sin version med tumpiano, harpa och kontrabas, och när stycket närmast faller i bitar hålls det ändå ihop av sången. Så fungerar hennes musik. Även när den har en tydlig anknytningspunkt – som det gamla Kairo i inledningsspåret eller bebop i Koala – är den i grunden tidlös och rotlös. Den är hamnmusik, lika hemma var som helst runt östra Medelhavet, när som helst de senaste hundra åren. Så kunde Barzakh, vars titel syftar på den muslimska skärselden, lika gärna höras i en rebetiko-taverna i Pireus som på ett café i Kairo. Och den klubbiga Palmyra förvandlas, till synes utan att förändras alls, till jazz när den spelas live med band. Det enda som är permanent är Nadah El Shazlys kraftfulla, djupa sång.

DJ Marcelle

Although DJ Marcelle has been collecting music longer than most of us have been alive, she still feels like The Netherlands’ sweetheart. She’s an artist with a mischievous, rule-bending and almost ironic approach to her DJing, producing and radio hosting – cut with her trademark wit yet supported by an unquestionable amount of skill.

Well known for her three-turntable setup, DJ Marcelle makes compositions out of songs and symphonies out of mixes – colliding disparate genres, appropriated vocal snippets and warped soundscapes into a giant Frankenstein-like melting pot.

Subscribe to our newsletter
Back to the top