• Fredag 08 Maj
  • 20 år
  • 140 kr

Dela på Facebook Fler alternativ...
Evenemang

Elena Setién

Oceanen presenterar: Elena Setién

Elena Setién

Elena Setién är en artist som kännetecknas av sina livfulla låtar och nyanserade kompositioner. Denna multinstrumentalists musik utstrålar samma djärva individualism och känsla av empati som förknippas med hennes hemregion Baskien i Spanien. Setiéns musikaliska och lyriska gester blåser liv i hennes uttrycksfulla allegorier. Hennes finkänsliga arrangemang är direkta spännande, och de ger henne utrymme för experiment. Medan Elena på skiva definitivt är pop, har hon stor erfarenhet som improvisator. Another Kind Of Revolution, Elena Setiéns debut på Thrill Jockey, är ett verk av förtrollande och okonstlad skönhet.

Setién växte upp under en period av politisk omvälvning i Baskien. Oron på 80-talet efter diktaturen, och de intensiva aktionerna då gav henne en känsla av plikt, att kämpa för framsteg. Ett kort möte med Laurie Anderson nyligen påverkade också henne djupt. Speciellt Andersons  tankar om att vara konstnär idag: "Skapa något vackert och fritt". Revolutionen är för Setién att gå tillbaka till enkla sanningar och manifestera det vackra i människor. Hennes texter på Another Kind Of Revolution beskriver genomgående det vackra i vardagen, naturen och främjar förändringskrafter, inte som en belastning, utan som själva källan till hopp.

I det ögonblick när Setién som ung bytte från piano till fiol, började hennes oberoende anda som musiker att växa – en självständighet som är central på Another Kind Of Revolution. Instrumentet gjorde henne inte bara mycket mer rörlig, hon kunde också tänka på nya sätt om hur hon kunde skapa sin egen musik. Huvuddelen av instrumenten på albumet spelades av Setién själv, med undantag av ett enda synth-spår, som framfördes av en annan baskisk musiker, Mikel Azpiroz, och några gitarrspår av den danska kollaboratören Andreas Fuglebæk. Och så gitarristen Steve Gunn, vars trådiga melodier virvlar runt på titelspåret och liksom seglar ovanpå "She Was So Fair". ”Far From The Madding Crowd” är en låt tillägnad människor, särskilt kvinnor, som måste bryta igenom konventioner på egen hand, eftersom de tänker annorlunda.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Tillbaka till toppen